Zoeken

Docentenstages: de wereld op zijn kop?

Als student in het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van je opleiding. Maar bij Ma gaan ook docenten op stage. Maar is dat niet de wereld op zijn kop?

woensdag 21 september 2016

Docenten in de praktijk

Als student in het Theater spotlights Podiumtechnicus mbo is de stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je gaat dan in de praktijk toepassen wat je tijdens je opleiding hebt geleerd.

Bij Ma gaan ook docenten op stage. Maar is dat niet de wereld op zijn kop? Absoluut niet, zegt Nico Kraeima, programmaleider van de opleidingen Podium-, Evenementen- en Geluidstechnicus bij het Mediacollege Amsterdam. Up-to-date blijven is cruciaal voor vakdocenten. En daar plukken de studenten de vruchten van.

Up-to-date blijven

“Bij mijn afdeling hebben we geluk. Acht op de tien docenten die praktijkvakken voor podium-, evenementen- en geluidstechniek geven, werkt daarnaast nog in het werkveld. Ze weten dus precies wat de markt van toekomstige studenten verlangt. Ook ik heb nog altijd een eigen bedrijf in lichtontwerpen. Maar voor docenten die dat niet hebben, zijn docentstages een perfecte manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische ontwikkelingen en de mores in het werkveld.

Een goede docent moet gezaghebbend zijn. Studenten moeten ervan op aan kunnen dat hij precies weet hoe de beroepspraktijk in elkaar steekt. Docentstages zorgen ervoor dat ook leerkrachten die niet langer werkzaam zijn in het vak waarvoor ze opleiden up-to-date blijven. Zo is ondernemerschap de laatste jaren steeds belangrijker geworden in onze branche. Door studenten daar nu al op te trainen, stromen ze beter voorbereid de arbeidsmarkt op. Dat die aanpak werkt, blijkt wel uit de cijfers. Nog voor hun eindexamen heeft de helft van onze studenten Podium-, Evenementen- en Geluidstechnicus al een contract op zak.”