Zoeken

Oud-student Game artist aan het woord

Vandaag in de Telegraaf: oud-student Game artist Sam Ooms, gespecialiseerd in Virtual Reality.

dinsdag 5 april 2016

Vandaag in de Telegraaf: oud-student Game artist Sam Ooms. Sam is na zijn opleiding bij Ma een heel eigen weg ingeslagen en heeft zich met veel succes gestort op de wereld van de virtual reality. Lees hier zijn verhaal.

Je eigen universum

Na zijn studie tot Game artist richtte Sam Ooms (20) zijn eigen bedrijf op, OO!VR. Met behulp van virtual reality helpt hij event organizers met de visualisatie van de aankleding, huisstijl en lay-out van een show of concertzaal.

“Als kind wilde ik altijd architect worden. Ik hou ervan om dingen te maken. Maar als architect ben je alsnog beperkt in je materiaalkeuze. Ik wilde meer creëren, meer vrijheid. De opleiding Game artist bij het Mediacollege Amsterdam sloot daar naadloos op aan. Als game artist ben je een soort God in je eigen universum. Je kunt hele steden ontwerpen.

Virtual reality geeft je diezelfde vrijheid. Je simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. Op school ben ik hier flink mee gaan experimenteren. Zo heb ik Jumbo geholpen het zestig jaar oude bordspel Stratego nieuw leven in te blazen. En ook voor Defensie heb ik computergesimuleerde omgevingen gemaakt.

VR-bril voor planning concerten

Dat sprak blijkbaar aan. Want tijdens een vakbeurs voor professionals en studenten toonde SFX Entertainment, eigenaar van de tien grootste dancefestivals in Nederland, interesse in mij. Inmiddels werk ik via OO!VR samen met een dochterbedrijf van hen, QDance. De door ons bedachte toepassing voor de HTC Vive, een VR-bril die de gebruiker onderdompelt in de virtuele wereld, maakt het mogelijk om plannen voor belichting en special effects van concertzalen real time te visualiseren.

Maar daar houdt het niet op. Onderzoek heeft aangetoond dat virtual reality veel onverwachte toepassingsmogelijkheden heeft, bijvoorbeeld pijnbestrijding. Daar wil ik me in de toekomst op gaan richten.”