Zoeken

Succesvolle training voor praktijkopleiders: Leer de kunst van effectieve begeleiding

Met de training tillen we de begeleiding van onze stagiairs naar een hoger niveau.

maandag 21 oktober 2024

Op dinsdag 15 oktober 2024 kwam een groep enthousiaste praktijkopleiders bijeen voor de training ‘Ontketen het potentieel van je stagiair: Leer de kunst van effectieve begeleiding’ bij Mediacollege Amsterdam. Het was een energieke en leerzame dag, waarin we volop de kans kregen om ervaringen te delen en elkaar te inspireren in het begeleiden van stagiairs.

Niet oordelen

Tijdens de training gingen we in kleine groepen met elkaar in gesprek en ontstonden er interessante discussies. We wisselden inzichten uit over hoe we elkaar kunnen inspireren en hoe we beter kunnen begeleiden. Aan de hand van korte cases kwamen we tot waardevolle conclusies. Eén thema dat naar voren kwam was de manier waarop we met stagiairs omgaan. De boodschap ‘niet oordelen’ stond hierbij centraal, net als het belang van het opbouwen van een professionele, maar ook warme band met onze stagiairs.

Verbinding maken

Een belangrijke tip was het belang van een goede onboarding. Een deelnemer stelde een interessante vraag: waarom zie je stagiairs na een paar weken in de pauze vaak alleen op hun telefoon? Het antwoord bleek eenvoudig: ze voelen zich soms buitengesloten wanneer gesprekken in het team gaan over onderwerpen zoals kinderen en kleinkinderen. Dit onderstreepte voor ons allemaal hoe belangrijk het is om ons in te leven in de leefwereld van jonge studenten. Het bleek dat door bijvoorbeeld te praten over muziek, hobby's of actuele trends, we die verbinding met hen veel makkelijker kunnen maken.

Samen sterker in de begeleiding van stagiairs

Deze training vormde een goede start om onze begeleiding van stagiairs naar een hoger niveau te tillen. De inzichten en tips die we samen hebben opgedaan, zullen ongetwijfeld bijdragen aan een positieve en verrijkende ervaring voor zowel stagiairs als praktijkopleiders. We kijken uit naar toekomstige bijeenkomsten en het verder versterken van onze samenwerking.

Foto: Martina Fagel, vierdejaars student Photographic designer