Zoeken

Software developer

Fascineren technologie en programmeertalen je? Wil jij websites, games en apps ontwikkelen? Dan is de opleiding Software developer iets voor jou! Als software developer leer je software te ontwerpen en ontwikkelen voor diverse sectoren, zoals startups, gamebedrijven, musea, ziekenhuizen, bedrijfsleven, onderwijs of overheden. Na de opleiding ben je, met jouw unieke programmeerskills, in staat om innovatieve digitale oplossingen te bouwen die aansluiten bij de behoeften vanuit de maatschappij.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Software development
Maximum aantal:
120 plaatsen

Wat leer je?

Programmeren is puzzelen en ingewikkelde problemen oplossen. Tijdens deze vierjarige opleiding leer je programmeren en het onderhouden van (mobiele) websites, games, apps, web- en software applicaties. Je krijgt les in programmeren, technologie, ontwikkelmethodes en samenwerken in een team. Je hebt de mogelijkheid je te specialiseren in game development of je kiest voor de algemene opleiding Software developer.

Binnen de algemene opleiding Software developer kun je je verder specialiseren in bijvoorbeeld front-end development, app development en full stack development. Binnen Software developer werk je samen met studenten van de opleiding Mediavormgever, E-commerce designer en Ruimtelijk vormgever. 

Er zijn verschillende game-specialisaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van complexe gamefunctionaliteiten, waarbij je diep in de techniek duikt. Maar je kunt je ook richten op het realiseren van een game als geheel. Je werkt binnen game development veel samen met studenten van de opleiding Game artist.

Wij bieden verschillende vormen van onderwijs aan zodat jij kan leren in de omgeving die het beste bij jou past. Een voorbeeld hiervan is onze Gamestudio NeoNOrigins.

Studieprogramma

In het eerste halfjaar van de opleiding start iedere student met inhoudelijk dezelfde vakken. Vanaf de tweede helft van het eerste jaar kies je modules die verder aansluiten bij jouw interesses. Ook in het tweede jaar en eerste helft van het derde jaar volg je de modules die jij kiest. Werk je bijvoorbeeld het liefst aan een game in space of liever aan een app voor een duurzaam huis? Of werk je het liefst in een gamestudio waar je samen met anderen aan een echte game werkt, waaraan ook docenten meewerken? De keuze is aan jou! In de tweede helft van het derde jaar en in de eerste helft van het vierde jaar ga je op stage. Het laatste halfjaar van je opleiding staat in het teken van je examenopdracht, die je in groepsverband voor een opdrachtgever maakt.

In beeld: Software developer

Dit ben je nu...

Om succesvol te zijn in deze opleiding is het belangrijk om een passie te hebben voor technologie en programmeertalen. Je bent geduldig, durft fouten te maken en bent een doorzetter. Daarnaast ben je gedisciplineerd en vind je het leuk om te puzzelen en ben je oplossingsgericht. Je werkt graag samen met anderen.

Reportages vanuit de leslokalen

Digital Talks #2: Software developer

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Software development-BOL niveau 4

Kosten

Kosten 
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor deze opleiding is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Er is veel vraag naar software developers, wat veel kansen biedt op de arbeidsmarkt. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als game developer, web developer, mobile app developer, software engineer, front-end developer, full stack developer, game engineer, applicatieprogrammeur, ethisch hacker, back-end developer, productdesigner, growth hacker, app ontwikkelaar, zzp/freelance developer.

Doorstuderen
Na de opleiding is het mogelijk om direct aan de slag te gaan in de beroepspraktijk, maar doorleren kan natuurlijk ook. Je kunt hierbij denken aan de hbo-opleidingen: Communicatie & Multimedia Design, Gamedevelopment of Informatica.

Ik koos voor deze opleiding omdat ik wilde weten hoe games worden gemaakt. Ik oefende al met programmeren en wilde er verder mee. Ik heb ervoor gekozen mij in game te specialiseren.

Suryani, student Software developer

Waarom Ma?

MA helpt je jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Tijdens je opleiding koppelen we je aan bedrijven. En we laten je samenwerken aan projecten met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen.

“De achterkant van een site bouwen met back-end programming.”

“Bij een fout helemaal uitzoeken wat er niet klopt. ”

“Technologie ontmoet creativiteit.”

“Veel moeten onthouden en iets maken wat niet gelijk zichtbaar is.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. Dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam en omgeving zit een aantal van de beste media- en gamebedrijven ter wereld. En, ze kunnen hardwerkende jonge professionals die zich gespecialiseerd hebben in web-, game- en appdevelopment goed gebruiken. Een stage en wellicht later een baan vinden is hier momenteel geen probleem. Bovendien heeft Amsterdam alles om een goede studietijd te beleven!

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: