Mediaproducer en Music industry professional
Houd je van dingen regelen, ben je een creatieve oplosser, een echte aanpakker en wil je graag werken in de media? Volg dan de opleiding Mediaproducer en word een talent in het organiseren en produceren van tv- en radioproducties, social mediacampagnes, evenementen, video’s, magazines en websites. Je kunt kiezen voor de opleiding Mediaproducer algemeen, of voor het specialisme Music industry professional (MIP). Je wordt dan specifiek opgeleid voor de muziekindustrie, om podia, festivals en artiesten te ondersteunen op hun professionele weg naar succes.
De opleiding
- Toelatingseis:
- Minimaal vmbo-kb
- Leerjaren:
- 3
- Leerweg:
- Bol
- Niveau:
- 4
- Kwalificatiedossier:
- Mediamanagement
- Maximum aantal:
- 60 plaatsen incl. 30 MIP | LET OP: de richting MIP start met minimaal 25 studenten die gebruik maken vd aangeboden plaats
Wat leer je?
Wat leer je?
De opleiding Mediaproducer is een veelzijdige opleiding. Een producer is de onmisbare spil van elke mediaproductie. Van concept tot eindproduct: je hebt altijd een belangrijke rol, omdat jij weet wat er moet gebeuren om de eindstreep te halen. Je leert over marketing, projectmanagement en mediaproducties. Daarnaast leer je door samen te werken aan verschillende opdrachten heel veel over jezelf en over anderen.
Zo produceer je een talkshow voor tv, bedenk en organiseer je events en leer je hoe je social media effectief inzet voor verschillende opdrachtgevers. Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig een advies geven aan een opdrachtgever over hoe en op welke manier een mediaproductie kan worden opgezet. Ook kun je deze mediaproductie volledig produceren. Je regelt de mensen en de middelen die de productie moeten maken.
Specialisme: Music industry professional
Bij de nieuwe uitstroomrichting Music industry professional volg je vakken zoals muziekgeschiedenis & cultuur, muziekmarketing & promotie, muziekproductie & techniek, muziekrecht & contracten en liveproductie. Er gebeurt veel op het gebied van (opkomende) artiesten en festivals. Je leert hoe de muziekindustrie werkt, over de promotie en het managen van artiesten en hoe zij geboekt worden voor optredens en festivals. Je werkt regelmatig samen met andere studenten binnen de opleiding Mediaproducer, en met studenten van Podium- en evenemententechnicus en Audiovisueel. Tijdens grote projecten zoals een schoolfestival of het produceren van een videoclip verzamel je kennis van de verschillende werkprocessen binnen de muziekwereld.
Let op: Wil je je voor de specialisatie Music industry professional aanmelden? Je meld je dan eerst aan voor Mediaproducer. Gedurende de intake kun je dan je keuze voor Music industry professional duidelijk maken.
Dit ben je nu...
Je bent nieuwsgierig, sociaal, flexibel, creatief en stressbestendig. Je krijgt écht energie van regelen, samenwerken en organiseren, mensen verrassen met jouw ideeën en je houdt ervan anderen te helpen.
Wil je de uitstroomrichting Music industry professional volgen? Dan is het natuurlijk logisch dat je van muziek houdt. Je kunt uren op streamingplatforms dwalen, bent nieuwsgierig naar alles rondom de organisatie van live optredens en je gaat misschien regelmatig naar festivals. Of misschien ben je zelf actief met muziek bezig als muzikant of dj, maar dat is geen vereiste want dit is geen muziekopleiding. Je krijgt energie van muzikanten of dj’s, samenwerken en organiseren, mensen verrassen met jouw ideeën en je houdt ervan anderen te helpen. Je bent een creatieve en muzikale persoonlijkheid met een talent om dingen te plannen en organiseren.
Wat na Ma?
...en dit ben je straks
Werken
Mediaproducers werken voor televisieprogramma’s, radioprogramma’s, socialmediabedrijven, eventproducers en communicatieafdelingen. Kortom: overal waar mediaproducties worden gemaakt, ben jij nodig. Na de opleiding kun je als junior mediaproducer werk vinden bij bijvoorbeeld een AV-productiebedrijf, de reclamebranche, een (multi)mediabedrijf, designstudio of evenementenbureau.
Heb je de uitstroomrichting Music industry professional gevolgd? Dan kun jij als doorzetter en netwerker met contacten in de event- of muzieksector aan de slag bij platenlabels, boekingskantoren, muziekfestivalorganisaties, artiestenmanagement- of muziekproductiebureaus.
Doorstuderen
Nog niet uitgeleerd? Er zijn diverse doorstroommogelijkheden naar het hbo. Een voorbeeld hiervan is de opleiding Creative Business, die je o.a. op de Hva en InHolland kunt volgen. Of denk eens aan de tweejarige hbo-opleiding Smart Media Production op de Hogeschool van Amsterdam. Na je afstuderen ben je een moderne contentspecialist met kennis van o.a. AI.
We moeten voor opdrachten veel zelf uitzoeken. Prima, want zo kom je veel te weten. We leren ook over onderwerpen zoals financiën en hoe je een eigen event organiseert.
Waarom Ma?
MA helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen veel bedrijven uit de mediabranche in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool.
Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan studenten van andere opleidingen en leer je projecten te managen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen!
“Leer de productieprocessen kennen uit de mediasector.”
“Je krijgt intensieve begeleiding.”
“Werk met medestudenten aan events en AV-producties.”
“Straks direct aan het werk of doorstuderen op het hbo.”
Amsterdam
Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, ontwerpbureaus en evenementenbureaus ter wereld. Daar moet heel veel gemanaged en geregeld worden en er is altijd vers organisatietalent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!
Contact
- Neem contact op
-
Contactweg 36 1014 AN Amsterdam
Aanmelden
Is Mediaproducer en Music industry professional de opleiding voor jou?
Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor deze opleiding voor studiejaar '25-'26.
Past een van deze opleidingen beter bij jou?
Filmacteur
Als je liever voor de camera staat.
Mediaredactiemedewerker
Als je graag artikelen en video's maakt en als reporter werkt.