Zoeken

Media­vormgever

De opleiding Mediavormgever richt zich op het ontwerpen en vormgeven van diverse digitale en gedrukte media-uitingen. Denk hierbij aan folders en posters, maar ook aan websites en een app voor de smartphone. Tijdens de opleiding leer je hoe je de boodschap van de opdrachtgever het best kunt overbrengen via het meest geschikte communicatiemiddel.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg
Leerjaren:
4 jaar, 3 jaar voor versneld traject
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Mediavormgever
Maximum aantal:
120 plaatsen + 30 voor versneld traject

Wat leer je?

Tijdens de vierjarige opleiding Mediavormgever leer je verschillende media-uitingen vormgeven en maken, zoals video’s, infographics, social media posts, advertenties, motion graphics, banners, games, apps of websites, clips, (digitale) tijdschriften, (moving/interactieve) billboards, vlaggen, productverpakkingen, visitekaartjes, posters en kranten.

Voor al deze mediaproducten moet een ontwerp gemaakt worden. Aan het uiteindelijke ontwerp (en product) gaat een heel werk- en denkproces vooraf. Hierin werk je in verschillende fasen samen met andere specialisten. Zo zorg je ervoor dat er een goed uitziend product komt dat is afgestemd met de opdrachtgever. Ook leer je hoe de mediawereld in elkaar zit, wat de rol is van de vormgever en hoe media worden gemaakt. Kortom: je doorloopt het hele ontwerpproces, van klantvraag en idee-ontwikkeling tot prototyping en presenteren.

Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan:
• Onderzoeken
• Concept/vertalen
• Vormgeven
• Realiseren
• Presenteren
• Professionaliseren

Studieprogramma

Na een oriëntatieperiode van een jaar waarin je kennismaakt met het vak van Mediavormgever kies je een richting. Binnen de opleiding Mediavormgever zijn er drie richtingen: Brand & Identity designer, Story & Motion Graphics designer en User & Interaction designer.

Verder zijn er over een periode van drie jaar meer dan tien keuzedelen verdeeld, waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Packaging, Fotografie, Illustreren, Hbo-doorstroom kunstonderwijs, Droning en Mobile applications. Ook experimenteer en werk je in je designs met de nieuwste technologie, zoals Generative Artificial Intelligence (beeld- en tekstgenerators).

Kennismakingsdag Mediavormgever 3 maart 2025

De opleiding Mediavormgever organiseert op 3 maart 2025 een Kennismakingsdag. Dan ontdek je in één dag of deze opleiding bij jou past. Je volgt twee lessen en je maakt verschillende opdrachten. Zo leer je je docenten, medestudenten en de opleiding meteen goed kennen.

Je kunt je hier aanmelden voor de Kennismakingsdag

Je hoeft niets mee te nemen. Wij zorgen voor materiaal om mee te werken en tussen de middag verzorgen wij de lunch. Je begint om 10.00 uur en het duurt tot ongeveer 14.30 uur.

Vanaf 9.45 uur ben je van harte welkom bij Mediacollege Amsterdam, Contactweg 36. Dat is ongeveer 20 minuten lopen van station Sloterdijk. Of neem bus 22 (richting Muiderpoortstation), deze gaat iedere 10 minuten en stopt voor de deur.

Ook op 16 april 2025 organiseren we een Kennismakingsdag; meer informatie daarover volgt na 3 maart. 

Ontdek de opleiding Mediavormgever

Opleiding Mediavormgever in beeld
4:54

Dit ben je nu...

Om deze opleiding te volgen heb je creatieve en artistieke aanleg nodig. Daarnaast moet je nauwkeurig en communicatief sterk zijn, originele ideeën hebben en goed kunnen samenwerken.

Kijk vooral op deze sfeerpagina (YouTube) waar je veel video's door en met studenten vindt over de opleiding MV.

Digital Talks #2: Mediavormgever

Digital Talks #1: Mediavormgever

Versnelde opleiding (3 jaar i.p.v. 4)

Heb je een diploma mbo-3 in aanverwante richting/havo/vwo of vergelijkbaar, en wil je de opleiding Mediavormgever doen, dan is het mogelijk om de 4-jarige opleiding in drie jaar af te ronden. Of je de opleiding versneld kunt doen, hangt onder meer af van je motivatie, eigen werk, zelfstandigheid en natuurlijk van je vooropleiding. Tijdens de intake zullen we bekijken welk traject we jou kunnen aanbieden.

Studie in Cijfers

Studie in cijfers | Mediavormgeving - BOL niveau 4

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de opleiding MV heb je een laptop nodig die voldoet aan specifieke eisen. Meer informatie hierover volgt zodra je bent aangenomen.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Als je de opleiding Mediavormgever hebt afgerond, kun je aan de slag als grafisch vormgever, interaction designer, webdesigner, motion graphics designer, visual designer of front-end designer. Bijvoorbeeld bij een ontwerpstudio, een reclamebureau, een (online) communicatie- of multimediabureau. Ook kun je aan de slag als zelfstandig vormgever.

Doorstuderen
Veel van onze studenten studeren na hun opleiding bij MA door op het hbo. Bijvoorbeeld op een kunstacademie, of de opleidingen Interactive Design, Communication and Multimedia Design en Interaction Design.

Ma meets oud-student Rebecca
01:35

We doen projecten waarbij je met een groepje zelfstandig moet werken. Ieder heeft dan een andere rol. Dat is superleuk, en het voelt alsof je echt in een bedrijf aan het werk bent.

Jaimy-lee, student Mediavormgever

Waarom Ma?

MA helpt om jouw speciale talent te ontdekken en daar je beroep van te maken. We kennen de creatieve bureaus in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Werken met de nieuwste technieken op het gebied van media en software.”

“Altijd een stage die bij je past.”

“Samenwerken met studenten van andere opleidingen.”

“Direct na je opleiding aan de slag.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste reclamebureaus, studio’s en multimediabureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven!  

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: