Zoeken

Ruimtelijk vormgever

Als student van de opleiding Ruimtelijk vormgever aan het Mediacollege Amsterdam ben je de BOB; je Bedenkt, Ontwerpt en Bouwt de ruimte voor een evenement, film, tv, fotografie of voor een productpresentatie. Hierbij kun je denken aan de ruimte zelf, aan objecten in de ruimte, maar ook aan bijvoorbeeld geluid, beeld, licht of zelfs geur. En dat allemaal in 2D, 3D of 4D. Lijkt jou dat helemaal geweldig? Met de opleiding Ruimtelijk vormgever kun je hier je werk van maken.

De opleiding

Toelatingseis:
Minimaal vmbo-kb + Creatieve en artistieke aanleg en ruimtelijk inzicht
Leerjaren:
4
Leerweg:
Bol
Niveau:
4
Kwalificatiedossier:
Ruimtelijke vormgeving
Maximum aantal:
60 plaatsen

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je op een professionele manier ruimtelijke ontwerpen te maken. Je begint meestal op papier en op de computer, om vervolgens je idee op schaal of op ware grootte te bouwen. Je doet basiskennis op over schilderen, verven, bouwen en behangen, maar ook over virtual reality, licht, beeld/projectie en geluid.

Aan de ene kant sta je met je voeten in de verf, aan de andere kant zit je met je laptop in 3D-software. Je werkt bij Ruimtelijk vormgever in de digitale, maar ook veel in de fysieke wereld, deze combinatie maakt de opleiding uniek. MA heeft alles in huis om jou hiervoor op te leiden.

Wil je niet de hele dag achter een laptop zitten maar ook in een werkplaats staan? Dan is Ruimtelijk vormgever misschien wel jouw opleiding!

Studieprogramma

De opleiding bestaat uit vier leerjaren, waarin elk leerjaar is onderverdeeld in vier periodes van tien weken. Elke periode staat in het teken van een thema en een project, en deze vormen samen een module. Een module bestaat uit vijf units die bijdragen aan het project en gerelateerd zijn aan het thema. In de units krijg je les in de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het project. Je werkt afwisselend individueel, in groepjes of samen met verschillende andere opleidingen van MA. De opleiding behandelt verschillende onderwerpen, zoals ruimtelijke vormgeving, materiaalkennis, projectmanagement en digitale vormgeving.

Je krijgt basiskennis in bijvoorbeeld schilderen, verven, bouwen en behangen, je leert samen te werken op projectbasis met studenten van je eigen opleiding en met studenten van andere opleidingen. Zo zet je bijvoorbeeld samen een digitale ruimtelijke beleving neer. Naast kennis over basismaterialen leer je hoe belangrijk Virtual Reality, licht, beeld/projectie en geluid zijn voor de aankleding en sfeer van een ruimte of presentatie van een product. Want museumbezoek, festivals en zelfs winkelen zijn steeds meer een ‘experience’. Bezoekers zijn kritisch en verwachten een totaalbelevenis. Het bedrijfsleven vraagt dan ook om jonge creatieve mensen die dit kunnen realiseren. Mensen met gevoel voor en kennis van sfeer, kleur, vorm, stijl en ruimte.

Ruimtelijk vormgever in beeld
03:01

Dit ben je nu...

Om de opleiding te volgen, zijn creatieve en artistieke aanleg en ruimtelijk inzicht belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je nieuwsgierig bent, van samenwerken houdt en zowel in de digitale als fysieke wereld wilt werken. Je bent goed in plannen en budgetteren en je kunt goed samenwerken in diverse teams. Je hebt een kritische blik en je houdt rekening met de opdrachtgever en de doelgroep.

Digital Talks #3: Ruimtelijk vormgever

Digital Talks #1: Ruimtelijk vormgever

Studie in Cijfers

Studie in cijfers - Ruimtelijke vormgeving - BOL niveau 4

Kosten

Kosten
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

Lesgeld en studiefinanciering
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming
Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

OV-kaart
Ook mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar kunnen een OV-kaart (studentenreisproduct) aanvragen. Vraag de kaart bij voorkeur drie maanden van tevoren aan.

Prestatiebeurs
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.

Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je decaan.

Wat na Ma?

...en zo ben je straks

Werken
Met een diploma van de opleiding Ruimtelijk vormgever kun je verschillende beroepen uitoefenen, zoals dat van designer voor commerciële interieurs of evenementen, commercieel stylist, setdresser of ruimtelijk vormgever. Je kunt aan de slag bij een ontwerpbureau voor interior design, live communicatie of een (film)set. Dat kan in loondienst, maar ook als zelfstandige of freelancer.

Doorstuderen
Verder leren op het hbo is ook mogelijk, bijvoorbeeld met de opleidingen Media & Graphic Design, Fashion & Product Design, Interieur Ontwerpen en Lifestyle & Design.

De opleiding is heel breed. Zo heb ik geleerd hoe software werkt zoals InDesign en Vectorworks. Het leuke vind ik dat je ook veel met je handen werkt.

Liz, student Ruimtelijk vormgever

Waarom Ma?

MA helpt je te ontdekken wat jouw speciale talent is en hoe jij daar je beroep van kunt maken. We kennen de bedrijven in en rond Amsterdam en weten wat jouw toekomstige werkgevers belangrijk vinden. Want MA is een vakschool. Al ruim 100 jaar leiden we studenten zo op dat ze direct aan het werk kunnen. Dus koppelen we je aan bedrijven en laten we je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Bij dit alles begeleiden we je intensief. Want we willen dat alle studenten hun diploma halen! 

“Je leert werken zoals het in het bedrijfsleven gaat.”

“Altijd een passende stage in Amsterdam en omgeving.”

“Bij Ma word je een 4D-specialist.”

“Na je opleiding direct aan de slag.”

Amsterdam

Kies je voor MA, dan kies je voor Amsterdam. En dat betekent dat je je opleiding volgt in de best denkbare omgeving. Ga maar na: in Amsterdam zitten de beste ontwerpbureaus ter wereld. En, ze hebben altijd vers talent nodig. Een stage en later een baan vinden is hier geen probleem. En Amsterdam heeft alles om een goede studietijd te beleven! 

Contact

Aanmelden

Deel deze opleiding: