Starten bij MA
Hier vind je allerlei praktische informatie die jouw start bij MA zo makkelijk mogelijk maken.
Nog niet gestart bij MA? - mbo en vmbo
Voor aankomend mbo-studenten
Maar wel interesse in een van onze opleidingen? Bekijk dan dit overzicht of de opleidingsgids 2025-2026 via de downloadknop hieronder.
Wil je hem liever per post thuisbezorgd krijgen? Stuur dan een mail naar info@ma-web.nl, met daarin je vraag, je naam en volledige adres.
Voor aankomend vmbo-leerlingen
Wil je in het kort meer weten over ons vmbo en de Open Dagen? Download dan deze folder.
Ben je gestart bij het vmbo van MA? Dan krijg je onderstaande twee gidsen uitgedeeld:
Welkom bij MA - mbo en vmbo
Op welkombijma.nl kun je alle informatie vinden om aan het begin van het schooljaar goed voorbereid te beginnen. Door op de opleiding te klikken die je gaat volgen, vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken.
Kosten - mbo en vmbo
Mbo
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.
Vmbo
Voor het vmbo is een laptop niet noodzakelijk. Kijk voor het vmbo op deze pagina.
Lesgeld en studiefinanciering - mbo
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.
Prestatiebeurs - mbo
Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 en krijg je studiefinanciering, dan heb je te maken met de prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op ten minste niveau 3, dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Anders moet je de beurs (ook je aanvullende beurs) terugbetalen. Ook je OV-kaart valt onder deze regeling.
Als je 18 jaar bent kom je in aanmerking voor Tegemoetkoming Studiekosten. Als je in aanmerking komt voor studiefinanciering, dan krijg je geen tegemoetkoming meer. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je een studentenreisproduct krijgen (OV-kaart). Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of neem contact op met je studieloopbaanbegeleider (SLB'er).
Regeling tegemoetkoming leermiddelen - mbo
Ouders van 18- studenten die aantoonbaar onvoldoende middelen voor onderwijsbenodigdheden hebben, kunnen een beroep doen op het mbo-studentenfonds. Uit dit fonds worden dan de verplichte leermiddelen vergoed en stelt Mediacollege Amsterdam een laptop in bruikleen ter beschikking gedurende de loop van van de opleiding. Ook studenten van 18+ kunnen in bijzondere gevallen in aanmerking komen voor dit fonds. Op de informatie-avond voorafgaand aan hun studiejaar kunnen aankomende studenten meer informatie ontvangen over deze regeling.
Vakanties - mbo en vmbo
Onderwijsovereenkomst - mbo
Studentenstatuut - mbo
Schoolondersteuningsprofiel - mbo en vmbo
Mbo
In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) is te lezen hoe op het mbo van MA het
begeleidings- en ondersteuningsaanbod is ingericht.
Vmbo
In het Overzicht ondersteuning Mediacollege Amsterdam vmbo staat beknopt uitgelegd welke ondersteuning de school concreet biedt aan leerlingen, en hoe we dit doen. Het document is bedoeld voor ouders, leerlingen en interne begeleiders. Wil je uitgebreider lezen welke basis- en extra ondersteuning MA biedt? Bekijk dan het Schoolondersteuningsprofiel vmbo.