Zoeken

Project X-lab

Bij Ma leer je samenwerken met studenten van andere opleidingen. Het project X-lab gaat nog een stap verder. Veertien topstudenten van verschillende opleidingen krijgen de vrijheid om in zes weken helemaal los te gaan en samen iets te maken voor MediaBites. Dit event over technologie, innovatie en media vindt in het voorjaar plaats in VondelCS in Amsterdam.

MediaBites festival 2015
2:40

Opdracht

In Studenten X-lab experimenteren Samenwerken en experimenteren het studiejaar 2014-2015 is Ma gestart met project X-lab. De deelnemers waren toen afkomstig van de opleidingen Podium- en evenemententechnicus, Media- en Gamedeveloper, Game artist, Ruimtelijk vormgever, Audiovisueel, Mediamanager en MediavormgeverDe opdracht: maak een of meerdere producten voor het event die de mogelijkheden van de huidige technologie, innovatie en media laten zien, en gebruik daarbij elkaars expertise. Van interactieve projecties tot media-installaties, alles kan en alles mag, als je maar samenwerkt en verschillende disciplines combineert.

De studenten werden geselecteerd op vakkennis en expertise, maar moesten ook goed kunnen communiceren en samenwerken. Vanuit elke opleiding was er een docent voor begeleiding en lesgeven, en elke week waren er brainstorms, een tussenpresentatie en de nodige feedbackmomenten.

Prototype van een samenwerkingsproject

Uiteindelijk zijn er binnen het thema ‘Pixels’ drie producten opgeleverd tijdens MediaBites: een installatie van kubussen met geanimeerde projecties, een levensgrote game en het visualiseren van je eigen toekomstbeeld. Alle producten zijn tot stand gekomen doordat de kennis en vaardigheden van verschillende opleidingen gebundeld zijn. Een enkele opleiding had nooit tot dit resultaat kunnen komen.

Interdisciplinair samenwerken

Nog belangrijker dan de producten was de meerwaarde voor de studenten zelf: samenwerken, over een muur heen kijken en leren van elkaar. Niet alleen over anderen, maar ook over jezelf door te vertellen waarom je in je opleiding iets op een bepaalde manier geleerd hebt. Vooraf waren er geen resultaten bepaald, daarom kon het alle kanten op. Precies dit was de bedoeling, de studenten mochten met de beschikbare middelen volledig hun eigen gang gaan. Deze manier van interdisciplinair samenwerken past helemaal bij deze tijd.

Voorbereidingen MediaBites 2016
1:17

De studenten zagen het belang van over een muur heen kijken, samenwerken is echt een meerwaarde.

Stephanie Scheers-Hannema, programmaleider Game artist

Deel deze pagina: